English French German Italian Portuguese Russian Spanish

دستورالعمل تغذيه بيمارستان

دوشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۰ ساعت ۱۰:۳۵ بهنام انصاري
چاپ PDF

دستورالعمل هاي واحد تغذيه به شرح ذيل مي باشد :

1- دستورالعمل رژيم پرپروتئين:

اين رژيم شامل آن مواد غذايي است كه از نظر انرژي و پروتئين چگالي بالايي دارند . چنانچه دستگاه گوارش قادر به تحمل غذاي بيشتري باشد در افرادي كه نياز به پروتئين بيشتر دارند ، غذاي روزانه اينان به 5 تا 6 وعده پروتئيني مي رسد.

 


مي توان براي تنوع  در تامين پروتئين روزانه اين بيماران از گروه گوشت ، ماكيان ، ماهي ، تخم مرغ ، آجيل ، كه اهميت گروهها شامل پروتئين ، فسفر ، ويتامينB1  ، B12 ، روي ، منيزيم ، آهن ، نياسين مي باشد.
- بطور معمول فهرست مواد غذاييي پر كالري و پر پروتئين بصورت زير مي باشد :
نان و غلات كه شامل غلات پخته مثل فرني ، حليم با شير و كره و شكر ، برنج و ماكاروني و سيب زميني مي باشد.
- سبزيها شامل تمام سبزيها از جمله هويج و سيب زميني ، كلم ، كدو و ............
- ميوه ها شامل كليه آب ميوه ها ، كمپوت ميوه و ميوه تازه و خشكبار ميوه مي باشد.
- گروه گوشت ها مي توان كليه گوشت گاو ، گوسفند ، گوساله ، ماهي ، ماكيان ، تخم مرغ و ....بيان نمود.
- گروه لبنيات شير و انواع خامه ، شير و پودر     عنوان نمود.
- نوشابه ها ، عصاره ميوه ها ، انواع آب ميوه ، انواع معجون ها را نام برد.
بيماري كه نياز به پروتئين فراوان دارد ، روزانه مي تواند از مواد غذايي تهيه شده بطور معمول 5 تا 6 وعده ميل نمايد.





2- دستورالعمل  رژيم غذايي بيماران ديابتيك :

-    ديابت يك نوع اختلال در سوخت و ساخت بدن است بطوري كه بدن در اين اختلال قادر به استفاده كامل از قند       نمي باشد.
-    علاوه بر عامل ژنتيكي ، وزن اضافه در شروع اين بيماري حائز اهميت است .
-    پر خوري ، پرنوشي ، پر ادراري از علائم اين بيماري است .
-    برنامه غذايي بيماران ديابتيك به 6 وعده تقسيم مي شود. اين بيماران مي توانند از انواع مواد غذايي مثل گوشت ، تخم مرغ ، شير ، سبزي ، ميوه ، غلات ، نان ، مارگارين استفاده نمايند. در ابتدا غذاهايي كه تامين كننده سهمي از كربوهيدرات رژيم غذايي است و بعد از آن غذاهايي كه تامين كننده سهم پروتئين و چربي محاسبه مي گردد.
-    منابع پروتئيني شامل گوشت ها ، تخم مرغ و حبوبات مي باشند.
-    بيماران ديابتيك موادي كه كربوهيدرات دارد در مصرف آن محدوديت دارند ولي مي توانند جايگزين نمايند مثلاً نان و برنج و ماكاروني و سيب زميني همگي از يك خانواده هستند و جاي هم قرار مي گيرند مثلاً 30 گرم نان معادل نصف ليوان ماكاروني معادل 5 قاشق برنج معادل 90 گرم سيب زميني مي باشند.
-    در مواردي پروتئين شير به عنوان نمونه 30 گرم از هر پروتئين مثلاً گوشت قرمز جايگزين 30 گرم ماهي .........مي شود.
-    پس فرد ديابتيك از تمام گروههاي غذايي مي بايست استفاده نمايد از جمله شير ، سبزيها ، ميوه ، نان و غلات ، گوشت ، چربيها ولي به مقداري كه جهت وي در نظرگرفته شده.  



3 برنامه هاي غذايي:


3-1- برنامه غذایی رژیم مرحله اول کاهش کلسترول یاچربی خون:





3-2- برنامه غذایی مرحله دوم کاهش کلسترول یاچربی


نکته1 : هرواحد گوشت معادل 30 گرم
هرواحد شیرمعادل 250 گرم            
هرواحد پنیر معادل30  گرم
نكته 2:جهت رعایت رژیم کم چرب لطفا به نکات زیر توجه بفرمائید :
اجتناب از مصرف چربی ها مثل – مالیدن چربی برروی غذا 0 مثلا مالیدن کره برروی نان ) یاخوشمزه کردن غذا
اجتناب از مصرف گوشت یاکاهش آن
اجتناب از مصرف غذاهای صنعتی مخصوصا (سس سالاد...)
جداکردن چربی گوشت ها وجداکردن پوست مرغ
جایگزین ردن غذاهای کم چرب بجای پرچرب ( برای مثال شیرکم چرب . ماست وپنیرکم چربمصرف گردد.)
اجتناب از مصرف شیرینجات زیاد پرچرب



واحدگوشت  3گرم
واحد نان 30گرم
" ماکارونی نصف لیوان پخته
واحدسیب زمین 90گرم پخته
برنج 5 قاشق غذا خوری

3-3-- نمونه رژیم محاسبه شد ه ديابتيك



انواع انسولین در رابطه باتوزیع غذا در وعده های مختلف نقش مهمی دارد
هرواحد شیر250 گرم
هرواحدگوشت30 گرم
هرواحدپنیر  30 گرم
هرواحد میوه : براسا س وزن وتعداد
3-3-6- مشخصات رژیم پروتین – پرکالری


نکته :
- دریافت کالری وپروتئین اضافی بانظم متخصص تغذیه انجام می گردد.
- توصیه می شود مواد غذایی درچندین وعده درطول روز صرف شوند.
- کالری وپروتین دریافتی هرشخص بافرد دیگری فرق دارد.

4 - مراجع  :
4-1-1-  Krause's – food – Nutrition – Diet - Therapy
4-1-2- راهنماي رژيم درماني انجمن تغذيه ايران
4-1-3- تغذيه درماني : آزاد و امين پور – ناهيد سالاركيا – اعضاء هيئت علمي انستيتو و داننشكده علوم تغذيه و صنايع غذايي كشور
4-1-4-    http: //kazemeslami,blogfa.com/cat-1.acpc
4-1-5-بخشنامه هاي ارسالي از معاونت و غذا دارو

آخرین به روز رسانی در دوشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۴۶